Следвайте Гласове в ТелеграмЕдна от ключовите енергийни мощности на България -

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕдна от ключовите енергийни мощности на България -
Коментари Харесай

Новините за тежко авариралата ПАВЕЦ Чаира са лоши

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Една от основните енергийни мощности на България - ПАВЕЦ " Чаира ", още дълго ще остане отвън строя. Помпено-акумулиращата централа край село Сестримо - най-голямата от този тип в цяла Югоизточна Европа, беше огромен производител на ток и може да е скъп балансьор на националната електроенергийна система. Но напролет на 2022 година претърпя тежка повреда и от този момент е затворена. И до през днешния ден е мистерия какво тъкмо се е случило, като се заприказва даже за бойкот. Повредите явно са доста тежки и мъчно отстраними, като служебният енергиен министър Росен Христов обясняваше, че може да са нужни 2 милиарда лв..

Анализи и следствия за аргументите за повредата и вредите от нея започнаха още след съдбовния случай, когато при пробното стартиране след планов ремонт централата ненадейно се разтресе с екот и незабавно бе спряна.

Сега излиза наяве, че един от четирите хидроагрегата е неспасяем. 

" В средата на месеца се чака окончателният отчет от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която проверява повода за повредата ", заяви Economic.bg. Пред изданието изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев е обяснил, че авариралият по време на тестванията през 2022 година четвърти хидроагрегат няма по какъв начин да бъде възобновен и ще се наложи подмяната на турбинната му част. За задачата до края на година ще бъде оповестена тръжна процедура. Ремонтите и монтажните работи на новите съставни елементи обаче ще лишават много време и съгласно шефа на НЕК четвърти елемент ще проработи " след 2025 година "

Другите  агрегати, за които нужните поправки са с по-малък обсег, ще бъдат възобновени от Toshiba - производителя на оборудването, и консорциума ABB-Voith (на който през 2019 година бе предоставено да рехабилитира цялата централа, а вместо това се стигна до спешна обстановка при пробите и наложително прекъсване през март 2022 г.)

Оказва се, че тежкият случай в " Чаира " е предизвикал провали без казус. " Казусът е комплициран, не е част от общоприетите услуги, няма готово решение и опит. В момента НЕК води договарянията с фирмите за възобновяване на централата и за избора на механически решения ", е обяснил Мартин Георгиев пред Economic.bg.

Според него има вяра ремонтите на два от елементите да приключат в границите на идната година, а за третия елемент " пуск " бил вероятен през 2025 г. 

Защо е толкоз значима?

Информация, оповестена на уеб страницата на НЕК, дава отговор на този въпрос:

ПАВЕЦ " Чаира " е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, ситуирана в Рила планина, под язовир " Белмекен ".

Тя е вторият стадий от построяването на хидрокомплекса " Каскада " Белмекен-Сестримо " и ПАВЕЦ " Чаира ". В централата са инсталирани 4 обратими елемента " Тошиба " с номинални мощности от 216 MW - в турбинен режим и 186,2 MW - в помпен режим. От април 1995 година са в употреба I и II елемент, а от август 1999 година и другите два. 

ПАВЕЦ " Чаира " дава спомагателна опция за усъвършенстване на режима на работа на базовите индустриални мощности в АЕЦ и Топлоелектрическа централа и усъвършенства значими механически качества на електроенергийната система:

еластичност при ръководство на естествени режими в денонощен и седмичен разрез;
маневреност при заменяне на спешно отпаднали огромни генериращи мощности.

Планове 

За повишение на енергийната успеваемост на комплекса е планувано да се построи хидровъзел " Яденица ", състоящ се от язовир " Яденица " и реверсивен напорен тунел с дължина 6,73 км, свързващ язовир " Яденица " с долния изравнител на ПАВЕЦ " Чаира ". Това ще даде опция за увеличение времето на непрекъсната работа на ПАВЕЦ " Чаира " в генераторен режим на цялостна мощ от 8,5 на 22 часа.

Как работи 

При елементарните Водноелектрическа централа водата минава през турбината за произвеждане на електрическа енергия и продължава пътя си. При ПАВЕЦ има два водоема с разлика във височината, на която са ситуирани. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е належащо производството на сила, водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електрическа енергия, само че не изтича като при вецовете, а се събира в по-ниския водоем. В часовете, когато енергийната система не е натоварена и токът е на ниска цена (например нощем или в други часове със слаба консумация), специфични помпи връщат водата назад в горния язовир. Това дава опция същата вода да бъде употребена още веднъж, когато търсенето е огромно.

Инфо: segabg.com

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР